pi徠ek, 31 grudnia 2010
Nadszed czas na 鈍i徠eczne wypieki.
Sk豉dniki ciasta
* 4 jajka
* 10 dag cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 7 造瞠k maki ziemniaczanej
* 7 造瞠k m彗i pszennej
* 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Sk豉dniki masy
* 1 puszka gotowej masy makowej
* 12,5 dag czekolady mlecznej lub deserowej
* 6 dag cukru pudru
* 15 dag mas豉 lub margaryny

Spos鏏 wykonania

Ciasto

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Nie przerywaj帷 ubijania dospa cukier i cukier wanilinowy.Nast瘼nie kolejno dodawa po jednym 鄴速ku i dok豉dnie utrze.
Po陰czy oba rodzaje m彗i, oraz proszek do pieczenia i przesia do masy jajecznej. Ca這嗆 delikatnie wymiesza i rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze.
Piec w temp.200 stopni ok. 12 min.
Gor帷y biszkopt natychmiast wy這篡 na wilgotn opr鏀zon cukrem 軼iereczk.Oderwa papier, ciasto zwin望 i pozostawi do ostygni璚ia.

Masa

Zimne ciasto rozwin望, posmarowa mas makow i zwin望.
Czekolad po豉ma na kawa趾i i stopi w k徙ieli wodnej. Mas這 zmiksowa na puszyst mas i ma造mi partiami dodawa cukier puder.Nast瘼nie stopniowo dolewa przestudzon czekolad i dok豉dnie utrze.
Rolad po wierzchu posmarowa mas czekoladow, nie robi帷 tego zbyt r闚no dla stworzenia imitacji kory. Odci望 ko鎍闚k rolady i przyklei z boku. Pozostawi do st篹enia masy.
czwartek, 11 listopada 2010

Czas poma逝 pomy郵e o 鈍i徠ecznych wypiekach, a szczeg鏊nie o pierniczkach. Bior帷 pod uwag ilo嗆 jakiej ka盥ego roku potrzebuje to pierwsz parti zrobi豉m ju dzisiaj, cho trudno powiedzie czy dadz rad przetrwa. Natrafi豉m na nie tutaj. S grube, smaczne i ca造 czas kruche, nie twardniej jak te cienkie. Nie potrzebuj czasu do le瘸kowania, wi璚 mo積a je upiec nawet chwil przed 鈍i皻ami.


sk豉dniki
* 1kg m彗i pszennej wroc豉wskiej
* 250g margaryny
* 300g cukru pudru
* 4 jajka
* 1 opakowanie przyprawy do piernik闚
* 1 opakowanie cynamonu
* 3 造瞠czki sody oczyszczonej
* szczypta soli

spos鏏 wykonania

Margaryn, mi鏚 i cukier zagotowa w rondelku, a nast瘼nie odstawi do wystudzi.
M彗 przesia z sod, doda przypraw do piernika, cynamon i mas miodow wymieszan z jajkami. Zagnie嗆 ciasto, zawin望 w foli spo篡wcz i odstawi na 1-2 dni w ch這dne miejsce.
Przed pieczeniem ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 ok. 7mm i wycina foremk r騜ne kszta速y. Przed pieczeniem mo積a posmarowa nies這dzonym mlekiem skondensowanym, wtedy b璠 lekko po造skliwe.
Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 蚓, ok. 15min.
Po wyj璚iu z piekarnika uk豉da na kratce do wystudzenia.
pierniczki
pierniczki
czwartek, 29 lipca 2010

Sernik z pachn帷ymi malinami zerwanymi na dzia販e. oczywi軼ie mog te by inne owoce nie koniecznie maliny.

Ciasto
10 dag mi瘯kiej margaryny
12,5 dag cukru
1 造磬a cukru waniliowego
2 jajka
15 dag m彗i
5 dag m彗i ziemniaczanej
1造瞠czka proszku do pieczenia

Masa twarogowa
1/2kg malin
4jajka
15 dag mi瘯kiej margaryny
15dag cukru
2 造磬i cukru waniliowego
75 dag chudego twarogu
2 kisiele ananasowe (lub inne)

Ciasto
Margaryn utrze z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst mas, doda ucieraj帷 jajka, nast瘼nie dosypa m彗 wymieszan z m彗 ziemniaczan i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wla do formy(24/32cm) wy這穎nej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 180 stopni
Maliny umy, osuszyc. 草速ka ioddzieli od bia貫k. Mas這 utrze z cukrem, cukrem waniliowym i 鄴速kami. Bia趾a ubi na sztywn pian.
Do masy twarogowej doda twar鏬, a nast瘼nie m彗 ziemniaczan i maliny
Upieczone ciasto posmarowac masa twarogow i piec 50 min w temp 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto pozostawi w wy陰czonym piekarniku jeszcze na 10 min.

sernik